Beste hoog dividend ETF om in te beleggen in 2024 - Finansjaal (2024)

Wanneer je wil beleggen in ETF’s dan word je overspoeld met keuzes. Er zijn zoveel verschillende ETF’s dat het logisch is dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Als je dan ook nog specifiek wil beleggen in een ETF met een hoog dividend, dan wordt het al helemaal lastig.

In dit artikel geven we daarom een aantal voorbeelden van goede dividend ETF’s. Daarnaast geven we ook informatie om mee te nemen wanneer je overweegt om te beleggen in een dividend ETF.

Inhoud van dit artikel

  1. Samenvatting: beste hoog dividend ETF
  2. Wat is een hoog dividend ETF?
  3. Wat zijn de voordelen en nadelen van het beleggen in een dividend ETF?
    • Voordelen dividend ETF
    • Nadelen dividend ETF
  4. Waar op letten bij het kiezen van de beste hoog dividend ETF?
    • Kosten van de hoog dividend ETF
    • Spreiding
    • Dividendrendement
    • Dividendlekkage
  5. Beste hoog dividend ETF in 2024
    • 1. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF – 2,84% dividend
    • 2. VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF – 4,53% dividend
    • 5. Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF – 5,14% dividend
    • 6. iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF – 4,72% dividend
  6. Waar kun je deze hoog dividend ETF’s kopen?
  7. Conclusie
Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.

Bekijk top 3

Samenvatting: beste hoog dividend ETF

Om het makkelijk voor je te maken hebben we de meest belangrijke kenmerken van de verschillende hoog dividend ETF’s voor je op een rij gezet. Zo kun je beter de keuze maken wat de beste hoog dividend ETF voor jou is.

#Naam dividend ETFDividend-
rendement
Dividend-
lekkage
Kosten
1Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF2,84%Ja0,29%
2VanEck Vectors™ Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF4,53%Nee0,38%
3S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF4,27%Ja0,30%
4SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF1,84%Ja0,35%
5Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF5,14%Ja0,50%
6iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF4,72%Ja0,38%

Wat is een hoog dividend ETF?

Niet alle bedrijven keren dividend uit. Over het algemeen wordt er een verschil gemaakt tussen groeiaandelen en waardeaandelen (dividend aandelen).

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven met veel groeipotentie. Denk hierbij aan startups, maar ook bedrijven die nieuwe landen kunnen betreden of een nieuwe productgroep kunnen introduceren.

In veel gevallen maken deze bedrijven geen winst. De winst die ze maken wordt grotendeels geïnvesteerd in groei. Groeiaandelen keren dus weinig of geen dividend uit.

Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die relatief veel dividend uitkeren. Dit zijn vaak bedrijven in verzadigde markten, zoals de energiesector. Iedereen maakt al gebruik van energie, dus er is weinig ruimte voor groei.

Om toch interessant te blijven voor beleggers keren deze bedrijven een groot deel van de winst uit aan de aandeelhouders in de vorm van dividend.

Een dividend ETF bevat relatief meer dividend aandelen en heeft daarom vaak ook een hoger dividendrendement.

Toch verschilt het per ETF hoe hoog het dividendrendement daadwerkelijk is. Bij sommige ETF’s wordt er strenger geselecteerd op dividend dan bij andere ETF’s.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het beleggen in een dividend ETF?

Net zoals bij elke beleggingen, zitten er natuurlijk zowel voordelen als nadelen aan het beleggen in een dividend ETF. We zullen deze beide even kort bespreken.

Voordelen dividend ETF

Dividend beleggen kan een goede manier zijn om ‘cashflow’ op te bouwen. Als je dividend ontvangt dan is dit een vorm van passief inkomen. Je ontvangt namelijk geld waarvoor je niets hoeft te doen.

Een van de voordelen van een hoog dividend ETF is dat je regelmatig geld ontvangt. Je krijgt in bij het beleggen in deze ETF’s dus een groot gedeelte van je rendement uitbetaald.

Voor veel mensen is het regelmatig ontvangen van dividend een fijne gedachte. Wanneer de koers van de ETF zakt, wordt dit gedeelte van je rendement niet geraakt. Je hebt het namelijk al op je bankrekening staan. Bovendien kan de dividenduitkering ook bij een koersdaling gewoon doorgaan.

Het laatste voordeel van een dividend ETF’s is eigenlijk een algemeen voordeel van ETF beleggen. In tegenstelling tot het beleggen in losse dividend aandelen is het met een hoog dividend ETF makkelijker om risico’s te spreiden. Door middel van een ETF beleg je namelijk meteen in honderden, soms wel duizenden, bedrijven.

Beste hoog dividend ETF om in te beleggen in 2024 - Finansjaal (1)

Nadelen dividend ETF

Allereerst hebben bedrijven die dividend uitkeren vaak een kleiner groeipotentieel. Ze keren namelijk dividend uit omdat ze geen betere bestemming hebben voor de winst. Hoewel je dus meer dividend ontvangt, zal de koers van de hoog dividend ETF over het algemeen minder hard stijgen.

Het tweede punt is eigenlijk het meest belangrijke nadeel van het beleggen in een dividend ETF. Wanneer je dividend ontvangt en dit niet meer herinvesteert, dan profiteer je niet meer van het rente-op-rente effect.

Het rendement wordt gestort op je bankrekening en verdwijnt daarmee uit je beleggingsportefeuille. Je kunt daarna geen rendement maken op je rendement. Tenzij je het herbelegt natuurlijk.

Als laatste nadeel van ETF beleggen willen we benoemen dat bedrijven niet verplicht zijn om dividend uit te keren. Een nieuw bestuur, een economische crisis of andere factoren kunnen er allemaal voor zorgen dat een bedrijf (tijdelijk) geen dividend uitkeert. Bovendien kan de hoogte van het dividend ook schommelen.

Waar op letten bij het kiezen van de beste hoog dividend ETF?

Er zijn veel verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een ETF. Voor het kiezen van een hoog dividend ETF kijken we specifiek naar vier belangrijke factoren:

  • Kosten.
  • Spreiding.
  • Dividendrendement.
  • Dividendlekkage.

Kosten van de hoog dividend ETF

Het eerste waar we naar kijken zijn de lopende kosten van de ETF.

Letten op de kosten is een van de belangrijkste dingen bij beleggen. Kosten kunnen namelijk een grote impact hebben op je rendement.

Over het algemeen zijn lopende kosten van rond de 0,20% per jaar gemiddeld, maar de kosten liggen iets hoger bij ETF’s met een hoog dividend. Dit kan komen doordat er tijd (en dus ook geld) moet worden in het selecteren van aandelen met een hoog dividend.

We kijken daarnaast of de ETF’s in de kernselectie van populaire broker DEGIRO zitten. Je kunt ETF’s uit DEGIRO kernselectie namelijk minimaal één keer per maand extra goedkoop aankopen, onder bepaalde voorwaarden.

Spreiding

Het tweede selectiecriterium is spreiding. Met een goede spreiding loop je minder risico. Vooral omdat je alleen in bedrijven wil beleggen die een hoog dividend hebben, loop je het risico dat de ETF een kleiner aantal bedrijven bevat.

Daarnaast loop je het risico dat er een minder goede spreiding is over geografische regio’s en sectoren. Wanneer dit het geval is loop je ook een hoger risico.

We kijken bij het selecteren van dividend ETF’s dus naar het aantal bedrijven, de geografische spreiding en de sectorspreiding.

Dividendrendement

Door de hoeveelheid dividend af te zetten tegen de prijs van de ETF kun je het dividendrendement berekenen. Dit geeft dus aan hoeveel dividend je ontvangt in verhouding met je investering.

Een ETF met een hoog dividendrendement hoeft echter niet beter te zijn dan een ETF met een lager dividend. Zoals we eerder hebben gezien hebben bedrijven met een hoog dividendrendement vaak namelijk minder ruimte voor groei.

Daarnaast kan een bedrijf veel dividend uitkeren, maar tegen een hoge dividend payout ratio (verhouding tussen de dividenduitkering en de nettowinst). Bij een erg hoge payout ratio is het dividendbeleid niet houdbaar op de lange termijn. Het is helaas echter lastig om de payout ratio te berekenen bij ETF’s.

Dividendlekkage

Als je belegt in ETF’s die in het buitenland zijn gevestigd, dan kun je te maken krijgen met dividendlekkage.

Dit is het deel van de in het buitenland ingehouden dividendbelasting die je niet meer terug kunt krijgen. Hierdoor ontvang je minder dividend dan waar je recht op hebt.

Bij hoog dividend ETF’s ontvang je relatief veel dividend. Daar heb je de ETF namelijk op geselecteerd. Dit betekent wel dat de impact van dividendlekkage groter is.

Beste hoog dividend ETF in 2024

We hebben zes hoog dividend ETF’s voor je op een rij gezet. We zullen deze ETF’s een voor een bespreken. Het is dan aan jou om te bepalen wat de beste hoog dividend ETF is.

1. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF – 2,84% dividend

De eerste dividend ETF die we benoemen is de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. De ISIN-code van deze ETF is IE00B8GKDB10. Dit is een unieke code waarmee je een ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

Wanneer we kijken naar de laatste jaren is het gemiddelde dividendrendement van deze ETF is 2,84% per jaar.

Met de 1.775 bedrijven in deze ETF heb je een erg brede spreiding. Deze ETF bevat veruit het meeste bedrijven van alle ETF’s in dit artikel.

De bedrijven zijn voornamelijk verspreid over Noord-Amerika (48%), Europa (24%) en Azië (19%). De sectoren financiële dienstverlening (25%), energie (11%) en gezondheidszorg (11%) hebben het grootste aandeel.

De kosten van deze ETF zijn 0,29% per jaar, wat aan de lage kant is. Er is helaas wel sprake van dividendlekkage. Een meevaller is dat de ETF wel in DEGIRO kernselectie zit.

NaamISINDividendrendementDividendlekkageKostenBedrijven
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETFIE00B8GKDB102,84%Ja0,29%1.775

2. VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF – 4,53% dividend

De tweede dividend ETF is de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (TDIV). De ISIN-code van deze ETF is NL0011683594. Het gemiddelde dividendrendement is 4,53% per jaar.

In tegenstelling tot de eerste ETF bevat deze ETF 100 bedrijven. Deze zijn met name verspreid over Europa (47%), Noord-Amerika (37%) en Azië (14%).

De sector financiële dienstverlening heeft het grootste aandeel met 33%. Daarnaast hebben gezondheidszorg (13%) en energie (12%) ook een groot aandeel.

De kosten van deze ETF zijn 0,38% per jaar, wat iets hoger is dan de meeste andere ETF’s.

Doordat deze ETF de status Fiscale Beleggingsinstelling heeft heb je echter geen last van dividendlekkage. Dit kan zo’n 0,30% tot 0,50% per jaar zijn, dus dit compenseert wel voor de hogere lopen kosten.

Ten slotte zit deze ETF in DEGIRO kernselectie. Je kan deze ETF dus goedkoop aankopen.

NaamISINDividendrendementDividendlekkageKostenBedrijven
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders ETFNL00116835944,53%Nee0,38%100

3. S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF – 4,27% dividend

De derde dividend ETF die we behandelen is de S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF. De ISIN-code is IE00BMP3HG27. Het dividendrendement is gemiddeld 4,27%.

Deze ETF bestaat uit 96 verschillende bedrijven. De bedrijven zitten verspreid over de Noord-Amerika (43%), Europa (32%) en Azië (25%). De sectoren financiële dienstverlening (29%), communicatiediensten (20%) en vastgoed (14%) zijn het beste vertegenwoordigd.

Bedrijven die het dividend voor een lange periode niet verlagen worden ook wel dividend aristocraten genoemd. Deze ETF bevat alleen maar dividend aristocraten.

Naast de selectie op het dividend worden bedrijven bij deze ETF ook geselecteerd op ESG-criteria. Dit is een vorm van duurzaam beleggen waarbij er wordt gekeken naar drie factoren; milieu, sociaal en bestuur. Bedrijven die minder goed scoren op deze criteria worden uitgesloten.

De kosten zijn 0,30% per jaar, wat aan de lage kant is. Helaas is er wel sprake van dividendlekkage.

Bovendien zit deze ETF helaas niet in DEGIRO kernselectie. Ben je specifiek op zoek naar een dividend ETF uit de kernselectie? Bekijk dan ook ons artikel over de beste dividend ETF uit DEGIRO kernselectie.

NaamISINDividendrendementDividendlekkageKostenBedrijven
S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETFIE00BMP3HG274,27%Ja0,30%96

4. SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF – 1,84% dividend

De vierde dividend ETF is uit dit artikel de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF met ISIN-code IE00B6YX5D40. Het gemiddelde dividendrendement van deze ETF is 1,84%.

In deze ETF zitten alleen bedrijven die het dividend voor een lange periode niet hebben verlaagd. Dit is dus ook een dividend aristocraten ETF.

In tegenstelling tot de andere ETF’s die we hebben behandeld heeft deze ETF geen wereldwijde spreiding. In deze ETF’s zitten 119 bedrijven uit de Verenigde Staten.

Er is echter wel een spreiding over sectoren. De sectoren industrie (19%), financiële dienstverlening (16%) en defensieve consumptiegoederen (15%) zijn het beste vertegenwoordigd.

De kosten van deze ETF zijn 0,35% per jaar. Helaas is er wel sprake van dividendlekkage. Deze ETF zit echter wel in DEGIRO kernselectie, waardoor je kosten kunt besparen bij het aankopen.

NaamISINDividendrendementDividendlekkageKostenBedrijven
SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETFIE00B6YX5D401,84%Ja0,35%119

5. Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF – 5,14% dividend

De vijfde dividend ETF is de Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF met ISIN-code LU0292096186. Het dividendrendement van deze ETF is 5,14%.

Deze ETF van Xtrackers bevat de 100 grootste bedrijven met een hoog dividend ter wereld (uit de STOXX Global 1800 index).

De 100 bedrijven uit deze ETF zitten verspreid over Europa (33%), Noord-Amerika (27%), Azië (27%) en Australazië (13%). De drie grootste sectoren zijn financiële diensten (33%), grondstoffen (16%) en nutsbedrijven (12%).

De lopende kosten van de Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF zijn met 0,50% per jaar het hoogste van alle ETF’s uit dit artikel.

Daarnaast zit deze ETF ook niet in DEGIRO kernselectie en heb je helaas wel last van dividendlekkage.

Tegenover deze hogere kosten staat wel het hoogste dividendrendement van alle ETF’s uit dit artikel.

NaamISINDividendrendementDividendlekkageKostenBedrijven
Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETFLU02920961865,14%Ja0,50%100

6. iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF – 4,72% dividend

De laatste dividend ETF is de iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF met ISIN-code IE00BKPSFC54. Het dividendrendement van deze ETF is 4,72%.

Deze ETF volgt een wereldwijde index van MSCI. Naast dat de focust ligt op bedrijven met een hoog dividend worden de bedrijven ook geselecteerd op basis van ESG-criteria.

Er zitten 170 bedrijven in deze ETF. Deze bedrijven zijn vooral in Noord-Amerika (55%), Europa (34%) en Azië (8%) gevestigd. De drie grootste sectoren zijn technologie (23%), gezondheidszorg (19%) en financiële diensten (11%).

De kosten zijn gemiddeld met 0,38% per jaar. Helaas zit deze ETF bovendien ook niet in de kernselectie van DEGIRO en heb je wel last van dividendlekkage.

NaamISINDividendrendementDividendlekkageKostenBedrijven
iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETFIE00BKPSFC54 4,72%Ja0,38%170

Waar kun je deze hoog dividend ETF’s kopen?

Wil je beginnen met beleggen in een hoog dividend ETF? Dan heb je een broker nodig waar je deze ETF’s kunt aankopen. Maar wat is de beste ETF broker?

Zoals we net hebben gezien zitten drie van de ETF’s die in dit artikel staan in DEGIRO kernselectie. Dit betekent dat je ze onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand extra goedkoop kunt aankopen. DEGIRO rekent overigens helemaal geen kosten voor het beheren van de ETF’s.

Ondanks dat de andere ETF’s niet in DEGIRO kernselectie zit, zijn deze toch beschikbaar bij DEGIRO. Het is dus mogelijk om bij DEGIRO goedkoop te beleggen in alle hoog dividend ETF’s uit dit artikel.

Beste hoog dividend ETF om in te beleggen in 2024 - Finansjaal (2)

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Krijg nu tijdelijk €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.*

*voorwaarden zijn van toepassing.

Bekijk DEGIRO!

Onze review

Conclusie

Wat is dan de beste hoog dividend ETF uit dit artikel? Dat is natuurlijk lastig te bepalen omdat de situatie van elke persoon anders is.

Wanneer je kijkt naar de kosten het dividendrendement is de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF een goede keuze. Deze ETF zit namelijk in DEGIRO kernselectie én heeft geen dividendlekkage. Met slechts 100 bedrijven is de spreiding wel iets minder goed.

Voor een betere spreiding zou je deze ETF daarom ook kunnen combineren met een andere (dividend) ETF.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

Beste hoog dividend ETF om in te beleggen in 2024 - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6530

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.