Geldgeheim: “Ik ben hypotheekvrij én heb bijna 150.000 euro op de bank” (2024)

Vervroegd met pensioen gaan, financieel onafhankelijk worden; tegenwoordig hoor je er steeds meer over in het nieuws. Er zijn echter ook mensen die hier al jarenlang mee bezig zijn. Nadia is één van die mensen. Zij geniet nog ontzettend van haar baan, maar wil straks wel graag de mogelijkheid hebben om vervroegd met pensioen te gaan of minder te werken. En daar werkt ze hard aan; inmiddels heeft ze een hypotheekvrij huis én bijna 150.000 euro op de bank. Dit heeft ze deels te danken aan een goede baan, maar vooral ook aan zuinig zijn en héél bewust consumeren (lees: vooral consuminderen) heeft haar veel gebracht.

In dit artikel:

Afbetaald huis

“Ik ben een getrouwde vrouw van 51 jaar en heb een fulltime baan, met een mooi salaris. Mijn partner en ik wonen samen in een koophuis; we hebben geen kinderen. Het huis is van mij; ik heb het ook helemaal afbetaald.

Ik kocht mijn eerste huis in 1999, een jaren 30-appartement in Rotterdam-West. Daar betaalde ik destijds 80.000 gulden voor. Drie jaar later kon ik het voor 80.000 euro verkopen. Met dit geld kocht ik een huis met een hypotheek van 150.000 euro. Als onderdeel van deze hypotheek had ik een ‘meerwaardehypotheek’, waarbij 50.000 euro belegd werd.

Ik hoefde daar niets voor te doen; de beleggingen zouden uiteindelijk dusdanig groeien, dat ik na dertig jaar genoeg zou hebben om de hypotheek af te lossen. En eerst steeg die waarde ook inderdaad, maar na een aantal jaren stopte dit.

Ondertussen had ik echter ook wat geld van mijn vader gekregen en daarmee steeds de hypotheek afgelost. Toen de beleggingen niet meer groeiden, stond er nog ongeveer 70.000 euro open. En laat dit nu precies de waarde van de beleggingen zijn!

De boete voor het ineens aflossen viel mee en ik besloot ervoor te gaan. Zo had ik binnen vijf jaar mijn volledige hypotheek afgelost.

En toen ben ik door blijven sparen. Niet meer voor het huis, maar wel om de keuze te hebben om ooit minder te gaan werken of eerder te stoppen. Om financieel onafhankelijk te zijn.”

Geldgeheim: “Ik ben hypotheekvrij én heb bijna 150.000 euro op de bank” (1)

Leuk werk

“Inmiddels ben ik de 50 net gepasseerd en werk ik nog steeds fulltime. Ik zit in mijn huidige salarisschaal aan het maximum en verdien goed.

Op mijn werk zou ik nog hogere functie kunnen accepteren, maar dat wil ik niet; ik wil niet nog meer verantwoordelijkheid. Bovendien wil ik ook niet langer of harder werken dan ik al doe.

Nu heb ik leuk werk, leuke collega’s en het is ook nog eens dicht bij huis: ik kan elke dag op de fiets. Op zich zou ik best elke dag een uurtje eerder willen stoppen, dus dat zou binnen nu en vijf jaar mijn eerste stap richting minder werken zijn. Minder langere dagen draaien.

En dat kan ook, want ik houd van mijn salaris iedere maand dus een behoorlijk bedrag over.”

Partner

“Ik ben hoofdkostwinnaar en betaal de meeste rekeningen voor onze gezamenlijke huishouding. Mijn partner is zzp’er en betaalt al zijn eigen kosten en de boodschappen. Kosten voor vakanties delen we samen.

Het gespaarde geld staat op gewone spaarrekeningen. Ik heb er drie waar bedragen staan die ik niet zomaar kan opnemen en twee waar ik zo bij kan. Ik heb niets belegd en ben dit voorlopig ook niet van plan.

Mijn partner weet dat ik een leuk bedrag op de bank heb, maar hij heeft geen idee hoeveel. Het maakt hem eigenlijk ook niet zoveel uit; uiteindelijk is het mijn geld en zo ziet hij dat ook.

Mijn vader weet wel hoeveel ik op de bank heb staan. Verder hang ik het niet aan de grote klok; het gaat verder niemand aan. Bovendien kan het al snel overkomen als pochen. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. Ik vind zelf eigenlijk niet zo heel belangrijk en het levert me niets op om het bekend te maken.”

Leuke dingen

“Ik leef zelf vrij zuinig en heb helemaal geen behoefte om met geld te smijten. Ik vind het flauwekul om dingen te kopen die ik niet nodig heb. Bovendien ben ik me er erg van bewust dat alles wat ik koop, gemaakt moet worden en dat dit ten koste gaat van het milieu.

Bovendien worden veel dingen gemaakt in landen waar mensen worden uitgebuit. Ik probeer juist duurzaam en ‘fairtrade’ te leven. We geven bijvoorbeeld wel geld uit aan goed voedsel, het liefst biologisch.

We gaan twee keer per jaar samen in Europa op vakantie. Daarnaast ga ik nog één keer per jaar op vakantie naar vrienden in het buitenland, die ook allemaal binnen Europa wonen.

Kleding koop ik wel, maar lang niet zo veel meer als vroeger. En ik doe nooit aan impulsaankopen, maar bedenk vooraf wat ik nodig heb. Het liefst shop ik dan online; dan kom ik ook niet in de verleiding om nog wat anders mee te nemen.

Winkels als Action, Xenos en andere winkels waar prullen uit China verkocht worden kom ik niet. Al sik spullen of kleding koop, kijk ik waar het vandaan komt. Als ik de keuze heb, dan zal ik het betere (vaak duurdere) alternatief kiezen. Je kunt er helaas nooit echt zeker van zijn dat een product oké is, maar ik doe mijn best.

Overigens heb ik niet speciaal het idee dat ik zuinig leef, het gaat gewoon zo. En ik vind het bijvoorbeeld wel heel leuk om vrienden en vriendinnen en (hun) kinderen af en toe verwennen. Ik koop regelmatig spontaan cadeautjes, als ik iets zie dat bij iemand past. En ik vind het ook leuk om met een vriendin te gaan eten. Dan trakteer ik vaak, zeker wanneer ik weet dat hun budget niet zo groot is.

Eigenlijk zie ik mezelf vooral als een consuminderaar die bewust leeft en eet en het milieu en welzijn van mens en dier belangrijk vindt. En daar goed mee omgaan hoeft helemaal niet veel geld te kosten.”

Bedankt voor je verhaal, Nadia!

Lees hier alle andere Geldgeheimen >>

Consuminderen maakt verschil

“Daar wil ik meer van weten!” Dat was het eerste dat ik dacht toen ik het Geldgeheim van Nadia in mijn mailbox kreeg. Gelukkig had ze een e-mailadres achtergelaten, waardoor ik haar nog wat aanvullende vragen kon stellen.

Want financieel onafhankelijk worden, hypotheekvrij zijn én een flink bedrag op de bank hebben: dat lijkt mij ook wel wat. En ik laat me dan ook graag inspireren door mensen die daar op een hele mooie manier balans in weten aan te brengen.

En dat is wat mij vooral opvalt aan het verhaal van Nadia: balans. Ze pleit niet voor een paar jaar snoeihard werken, zodat je daarna kunt uitpuffen. Ze pleit ook niet voor niets ‘leuks’ meer doen. Wat ze wél doet, is laten zien dat consuminderen verschil maakt. Als je bewust dingen koopt, maar vooral ook bewust dingen laat liggen, dan houd je gewoon meer geld over.

Meevallers

En natuurlijk kun je zeggen: ze heeft bepaalde meevallers gehad die een ander misschien niet heeft. Een mooie overwaarde op de eerste woning – mede door de komst van de euro, een vader die haar financieel ondersteund heeft, een goede baan.

Maar je kunt ál die dingen hebben en alsnog geen cent op de bank hebben. Of géén hypotheekvrij huis hebben.

Je zou het misschien niet denken, maar geld binnenhalen is vaak lang zo uitdagend niet als het geld ook daadwerkelijk binnenhouden. Ik schreef er onlangs al over; steeds meer mensen met een hoog inkomen komen in de financiële problemen.

En zelfs als het zover niet komt, kun je een hoop geld opmaken. Daarvoor hoef ik alleen maar naar mijn eigen situatie te kijken. Als ik destijds dat grote huis niet had gekocht, dan had ik ongetwijfeld een hoop geld overgehouden. Niet eens omdat ik toen een megasalaris had, maar wél omdat ik toen gemerkt heb dat ik héél zuinig kan leven en eigenlijk helemaal niet zoveel nodig had.

Als ik goed reken, was Nadia ongeveer 32 toen ze haar eerste huis kocht en 35 toen ze dat verkocht met een overwaarde van zo’n 43.000 euro.

Ik was 32 toen ik mijn huis verkocht en daarmee mijn verlies van zo’n 200.000 euro concreet maakte. Daardoor werd ik ook hypotheekvrij, maar in tegenstelling tot Nadia komt dat bij mij omdat ik momenteel ook geen huis op mijn naam heb staan 😉

Het is dan mooi én inspirerend om te zien dat ook dit qua leeftijd gewoon weer een beginpunt kan zijn. Ik héb nog alle tijd om volledig financieel vrij te worden. Maar dan wordt het wél eens tijd om nog meer balans aan te brengen in mijn uitgaven en inkomsten. Om nóg minder spullen te kopen die ik niet nodig heb en gewoon eens te kijken waar dat me brengt.

Om maar even een reclameslogan erin te gooien: niet omdat het moet, maar omdat het kan.

En wat heerlijk dat zich daarvoor weer een héél nieuw jaar aandient 🙂

Waar ik wel even benieuwd naar ben: hoeveel invloed denk jij dat consuminderen kan hebben op je financiële vrijheid?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Geldgeheim: “Ik ben hypotheekvrij én heb bijna 150.000 euro op de bank” (2)


Random post: laat je verrassen

Geldgeheim: “Ik ben hypotheekvrij én heb bijna 150.000 euro op de bank” (3)
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

Previous Article#FreedomFriday: werken aan meerdere inkomstenbronnen
Next ArticleDe 10 best én slechtst gelezen artikelen van 2018

Geldgeheim: “Ik ben hypotheekvrij én heb bijna 150.000 euro op de bank” (2024)

FAQs

Hoeveel Nederlanders zijn hypotheekvrij? ›

In Nederland ligt dat heel anders: 69,4 procent van de Nederlanders heeft een eigen huis en 60,7 procent van de Nederlanders heeft een hypotheek. Dat wil zeggen dat nog geen negen procent van de Nederlanders een koophuis zonder hypotheek heeft.

Wat zijn de nadelen van een hypotheekvrij huis? ›

Een nadeel van hypotheekvrij leven, is dat het geld uiteindelijk vastzit in de stenen. Je kunt geen deel van het geld vrijmaken of inzetten voor een ander doel. Het geld komt pas weer vrij als het huis verkocht wordt.

Is het goed om geen hypotheek te hebben? ›

Belangrijkste leerpunten. Als u uw hypotheek vroegtijdig afbetaalt, kunt u geld vrijmaken voor reizen, pensioen of andere langetermijnplannen . Als u hypotheekvrij bent, voorkomt u dat u uw huis kwijtraakt als u in financiële problemen komt.

Hoe is het om geen hypotheek te hebben? ›

Wanneer u uw hypotheek afbetaalt, heeft u veel meer geld om te sparen, aan uzelf te besteden en toegang te krijgen wanneer u het nodig heeft . Bovendien zult u de gemoedsrust hebben die voortkomt uit de wetenschap dat uw huis absoluut van u is – u kunt het naar eigen wens houden, verkopen of nalaten aan uw familie, zonder dat u nog schulden hoeft af te lossen.

Hoeveel mensen hebben hun huis afbetaald? ›

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Veel van deze hypotheken bereiken in de komende jaren hun einddatum. Geldt dat ook voor jouw hypotheek? Lees hier alles wat je moet weten over aflossingsvrij.

Hoeveel belasting betaal je als je huis hypotheekvrij is? ›

Dit betekent concreet na 30 jaar dat als je woning hypotheekvrij is, je wel belasting moet gaan betalen over de waarde van het eigenwoningforfait. In 2023 betaal je nog 16,67% van het eigenwoningforfait. Vanaf 2024 stijgt dit percentage naar 19,99%.

Is een afbetaald huis eigen vermogen? ›

Vooralsnog zal je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend worden. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting. Dat is wel zo voor bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen, maar niet voor geld dat in je woning zit.

Is het slim om je huis af te betalen? ›

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Heb je meer dan €57.000 (2024) aan spaargeld, beleggingen of ander box 3-vermogen? Dan komt daar nog een extra voordeel bij.

Wat gebeurt er als je je huis hebt afbetaald? ›

Hypotheek royeren

Wanneer jij je hypotheek helemaal hebt afgelost, komt deze vermelding te vervallen. Je bank zal dan, naar alle waarschijnlijkheid, vragen de hypotheek te laten royeren uit het Kadaster. Royeren wil zeggen dat jij jouw hypotheek uit laat schrijven bij het Kadaster.

Op welke leeftijd moet je huis afbetaald zijn? ›

O'Leary's kijk op het afbetalen van hypotheken

Voor O'Leary zijn schulden de vijand van elk financieel plan – zelfs de zogenaamde “goede schulden” van een hypotheek. Volgens hem ligt de beste kans op financieel succes op de lange termijn als je op 45-jarige leeftijd onder je hypotheek vandaan komt.

Kan ik mijn afbetaalde huis verhypothekeren? ›

Cash-out herfinanciering van een afbetaald huis

U sluit eenvoudigweg een nieuwe hypotheek af en neemt bij het afsluiten de overwaarde in de vorm van contant geld in uw zak . Zoals bij elke herfinanciering moet u echter rekening houden met de afsluitingskosten, die 2 tot 5 procent kunnen bedragen van het bedrag dat u leent en eventuele borgbetalingen.

Hoe voelt het als je huis afbetaald is? ›

Nadat u uw hypotheek hebt afbetaald, krijgt u mogelijk een hernieuwd gevoel van trots op uw huis . Je bezit het echt, echt. U zult waarschijnlijk elke maand extra geld hebben en een veel lager risico lopen om uw huis te verliezen als u in moeilijke tijden terechtkomt.

Hoe wordt u hypotheekvrij in Groot-Brittannië? ›

Zet uw spaargeld in een spaarhypotheek

Dus als de lening € 200.000 bedraagt ​​en u € 10.000 aan spaargeld heeft, betaalt u alleen rente over € 190.000. Sinds de rente begon te stijgen vanaf het dieptepunt van 2021, zijn compenserende hypotheken aantrekkelijker geworden – en financieel veel zinvoller.

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft een eigen huis? ›

In Nederland heeft ongeveer 70% van de huishoudens een eigen woning. Bijna 61% van de huishoudens heeft een hypotheek op hun eigen woning.

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft een huis? ›

Eigenwoningbezit tarieven

Bijna 70 procent van de Nederlandse bevolking woont in een koopwoning. Daarmee staat Nederland onderaan de ranglijst in de Europese Unie. Het eigenwoningbezit is vooral hoog in de voormalige Oostbloklanden, maar relatief laag in de (grotere) landen van West-Europa.

Welke leeftijd huis afbetaald? ›

Wie op jonge leeftijd een huis koopt, profiteert wel van een belangrijk voordeel. Je bent verplicht om een hypotheek in maximaal 30 jaar af te lossen. Als je op je 25ste een huis koopt, betekent dit dat de hypotheek volledig is afgelost wanneer je 55 bent.

Kan je in Nederland een huis kopen zonder hypotheek? ›

Kan je een huis kopen zonder hypotheek? Ja, met voldoende eigen geld kun je een huis kopen zonder hypotheek. Het is wel belangrijk om inzicht te hebben in je spaargeld. Als je plannen hebt waar kosten mee gepaard gaan, kan het verstandig zijn om alsnog een (kleine) hypotheek af te sluiten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5432

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.