Stichting Easy Pawn zet zich voor jongeren met problemen: 'Heb verschrikkelijke situaties gezien' - indebuurt Breda (2024)

Tien jaar geleden begon Bredanaar John Jansen zijn eigen jongerenstichting Easy Pawn. Het doel is om probleemjongeren van de straat te houden en dat lukt. “Ik heb een aantal jongeren op de goede weg geholpen.”

Advertentie wordt geladen…

Het verhaal van de stichting begint bij Youri uit Breda. “Ik kende hem en wist zijn verhaal. Hij zat in een jeugdzorginstelling, maar drie dagen voor zijn 18e verjaardag moest hij weg. Ze vertelden hem dat hij zelf maar een woonplek moest zoeken, maar hij wist niet hoe of waar. Hij sliep bij zijn oom in Rotterdam, dus hij moest elke dag zwartrijden. In no time had hij voor duizenden euro’s aan boetes openstaan. Hij wist er niet meer uit te komen. Dat was het moment waarvan ik dacht: ik moet hem en andere jongeren helpen, want de overheid doet het niet.”

Opzetten van een jongerenstichting

In 2013 besloot de Bredanaar stichting Easy Pawn op te zetten, en organisatie die jongeren helpt. “Ik kende iemand die een leegstaand pand had aan Spinveld 25 in Breda en kon het voordelig huren”, zegt John. “Ik besloot om een kringloopwinkel te beginnen. Jongeren die geen dak boven hun hoofd hadden, sliepen daar. Bovendien kon ik ze op een loonlijst zetten. Zo ging ik met een aantal jongeren vaak grofvuil ophalen, om te kijken of er spullen tussenzaten die we in de winkel konden verkopen. De jongens werkten en kregen salaris.” Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een succes, dankzij de hulp van vrijwilligers. “Dankzij hen kon dit project gerealiseerd worden.”

Geld verdienen om familie te helpen

Inmiddels heeft John de afgelopen tien jaar ruim achthonderd jongeren geholpen. Als voorbeeld noemt hij een jongen die voor zijn familie moest zorgen. “Zijn moeder zat in de schuldsanering en kon haar kinderen niet helpen. Die jongen had geen geld voor een studie en ging maar op straat hangen. Via via kwam hij bij mij terecht en ik liet hem in de winkel helpen. Hij kreeg daarvoor geld en kon daardoor zijn familie helpen door eten te kopen. Het is mooi om te zien dat je iemand op zo’n manier helpt.”

Belang van de stichting

Advertentie wordt geladen…

John vindt het belangrijk dat jongeren worden opgevangen. “Ze zitten in moeilijke omstandigheden en hebben geen geld om bijvoorbeeld te studeren of te sporten. Daarom komt er in het nieuwe pand en fitnessruimte. Jongeren die geen geld hebben voor een sportschool, kunnen hier terecht. Doordat ze iets doen, kunnen ze hun agressie en frustratie kwijt. Anders gaan ze op straat hangen en veroorzaken ze problemen. Daar wordt niemand gelukkig van. Bovendien, als ze bij mij in de winkel werken krijgen ze geld en leer ik ze daar me om te gaan.” Hij noemt Youri als voorbeeld. “Hij werkte bij mij in de winkel en kreeg daar salaris voor. Die jongen investeerde zijn geld slim en heeft inmiddels een eigen bedrijf. Dit is waar je het voor doet.”

Tekst gaat verder onder foto’s>

6

Activiteiten bij de Stichting

Naast fitnessen kunnen de jongeren ook gamen. “Binnenkort komt er nog een activiteit bij. Vanaf woensdag 8 februari zorgen de jongeren voor een brunch, waar eenzamere ouderen aan kunnen schuiven. Op deze manier helpen ze anderen en blijven ze bezig. Ze verzorgen iedere woensdagmiddag een brunch.”

Pand van kringloopwinkel verdwijnt

Kringloopwinkel Easy zit tien jaar aan Spinveld 25, maar daar komt binnenkort verandering in. “Een projectontwikkelaar heeft een tijd geleden het pand gekocht en nu wordt het gesloopt”, zegt John. “Jammer, want ik wilde hier nog tien jaar blijven.” Toch is het niet het einde van de stichting. “Ik heb een nieuw pand gevonden tegenover de kringloopwinkel.

Betekent de verdwijning van het pand het einde van de kringloop? “Nee hoor”, zegt John. “We krijgen en halen nog steeds spullen om ze weg te geven aan mensen die het hard nodig hebben. Als iemand bij ons aangeeft wat hij of zij nodig heeft, bezorgen wij dat netjes bij die persoon thuis. Personen kunnen zich via de website aanmelden.

Lees ook…

  • Scoren met carnaval? Gebruik deze foute openingszinnen

    Scoren tijdens carnaval? Dan is een goed foute openingszin zeker niet overbodig. Deze week zetten we de leukste openingszinnen voor…

    Stichting Easy Pawn zet zich voor jongeren met problemen: 'Heb verschrikkelijke situaties gezien' - indebuurt Breda (13)

  • We zingen hoempa hoempa hoempa tetereeeee: hier in Breda vind je een silent carnavalsbingo
  • 6 x waarom we nu al zin hebben in carnaval in Kielegat
Stichting Easy Pawn zet zich voor jongeren met problemen: 'Heb verschrikkelijke situaties gezien' - indebuurt Breda (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6316

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.